Připravit silný nálev z bylin nemusí být vždy jednoduché a i tento na první pohled jednoduchý úkol, může být pro spoustu lidí nadlidským úkonem. I louhování léčivým bylin má svá pravidla a přesné postupy, kterými je potřeba se řídit, pokud chceme docílit opravdu zdraví prospěšného nápoje. Bylinky nemusíme pouze pít, můžeme si z nich připravit i vonnou koupel, která bude doslova balzámem pro naše tělo i duši. Pojďme se tedy společně podívat, kde a jak můžeme čerstvé i sušené byliny využít?
Správně připravený nálev
Léčivé byliny ve většině případů využívá k přípravě léčivých nálevů. Bylinky můžeme vybrat dle libosti, vhodná je mateřídouška, meduňka, máta nebo i méně známá bylina ostropestřce mariánského https://www.nakliceno.cz/zelene-potraviny/ostropestrec-mariansky–drceny-plod-500g/, který je znám pro svoje blahodárné účinky. Tyto nálevy mají velmi příjemnou chuť a z jejich vůně se vám pomalu podlamují kolena. K louhování se nejčastěji používají listy nebo plody, které v přiměřeném množství zalijete vroucí vodou a necháte louhovat cca 10 minut. U každé byliny se ale doba louhování může lišit.
Důležitá pravidla pro správné louhování!
- Při louhování nechte nádobou zakrytou, tak aby zbytečně neunikaly důležité silice
- Bylinku nejprve natrhejte nebo rozmělněte, účinné látky se lépe uvolní
- Vylouhovaný nápoj požívejte vždy ještě teplý, kdy má největší účinek
Vaření odvaru snadno a rychle
U tvrdších částí rostlin, jako jsou stonky nebo kořeny si s louhováním nevystačíte, v takovém případě bude potřeba pro uvolnění účinných látek něco razantnějšího. Nasekané části vložte do studené vody a pomalu zahřívejte a nechte krátkou dobu povařit. Posléze se vyplatí nechat části rostliny ještě chvíli v nálevu louhovat a až posléze odvar přecedit a ještě teplý vypít. Tak bude mít odvar největší sílu.