Víte, jak užívat léčivé bylinky, aby byly skutečně ku prospěchu?

Připravit silný nálev z bylin nemusí být vždy jednoduché a i tento na první pohled jednoduchý úkol, může být pro spoustu lidí nadlidským úkonem. I louhování léčivým bylin má svá pravidla a přesné postupy, kterými je potřeba se řídit, pokud chceme docílit opravdu zdraví prospěšného nápoje. Bylinky nemusíme pouze pít, můžeme si z nich připravit i vonnou koupel, která bude doslova balzámem pro naše tělo i duši. Pojďme se tedy společně podívat, kde a jak můžeme čerstvé i sušené byliny využít?Léčivé byliny
 
Správně připravený nálev
Léčivé byliny ve většině případů využívá k přípravě léčivých nálevů. Bylinky můžeme vybrat dle libosti, vhodná je mateřídouška, meduňka, máta nebo i méně známá bylina ostropestřce mariánského https://www.nakliceno.cz/zelene-potraviny/ostropestrec-mariansky–drceny-plod-500g/, který je znám pro svoje blahodárné účinky. Tyto nálevy mají velmi příjemnou chuť a z jejich vůně se vám pomalu podlamují kolena. K louhování se nejčastěji používají listy nebo plody, které v přiměřeném množství zalijete vroucí vodou a necháte louhovat cca 10 minut. U každé byliny se ale doba louhování může lišit.Louhovaný čaj
 
Důležitá pravidla pro správné louhování!

  1. Při louhování nechte nádobou zakrytou, tak aby zbytečně neunikaly důležité silice
  2. Bylinku nejprve natrhejte nebo rozmělněte, účinné látky se lépe uvolní
  3. Vylouhovaný nápoj požívejte vždy ještě teplý, kdy má největší účinek

 
Vaření odvaru snadno a rychle
U tvrdších částí rostlin, jako jsou stonky nebo kořeny si s louhováním nevystačíte, v takovém případě bude potřeba pro uvolnění účinných látek něco razantnějšího. Nasekané části vložte do studené vody a pomalu zahřívejte a nechte krátkou dobu povařit. Posléze se vyplatí nechat části rostliny ještě chvíli v nálevu louhovat a až posléze odvar přecedit a ještě teplý vypít. Tak bude mít odvar největší sílu.